Anda adalah apa yang anda makan. Adakah anda pernah mendengar perkara ini? Hmm … Sudah tentu. Ini bermaksud bahawa makanan yang anda makan akan mempengaruhi penampilan fizikal anda, seperti berat badan, kulit anda, kesihatan anda. Maksud saya secara keseluruhan awaklah. Saya sangat setuju dengan ungkapan ini. Baiklah, fokus posting blog ini bukanlah untuk membincangkan apa yang anda makan okay. Tapi makanan yang boleh dijadikan sebagai skincare anda.

makanan yang boleh dijadikan sebagai skincare

Tetapi untuk berkongsi makanan lebih daripada itu. Mengenai bagaimana makanan digunakan untuk kecantikan kulit. Posting ini saya akan kongsikan 10 makanan yang boleh anda gunakan sebagai produk penjagaan kulit semula jadi.

Letakkan makanan di wajah saya? Adakah awak gila? Biar betul? Tidak lah … Tidak di luar fikiran saya, maksud saya ya, mungkin ia agak melekit atau terasa sedikit kotor … Tetapi anda boleh mencuci muka selepas itu bukan?Rasanya ramai juga orang dulu-dulu mengamalkan petua ini untuk menjaga kecantikan mereka.

Sebenarnya, terdapat banyak makanan yang boleh digunakan sebagai penjagaan kulit semula jadi. Tetapi saya akan berkongsi 10 sahaja. Oleh itu, mari kita lihat apa itu 10 makanan yang boleh dijadikan sebagai skincare anda satu persatu.

1) Putih Telur

Kenapa? – Telur mempunyai protein dan protein sangat baik untuk membina tisu dan kulit badan kita. Putih telur menegangkan kulit dan membuang sel kulit mati. Kandungan kolagen pada putih telur juga dapat mengurangkan kedutan kulit. Telur putih juga mengurangkan minyak berlebihan dan ini bagus untuk mencegah pertumbuhan jerawat.

10 foods you can use as natural skincare products.1

Cara penggunaan- Pisahkan telur kuning dan putih. Sapukan putih telur hanya ke seluruh wajah. Anda boleh makan kuning telur, sekiranya anda mahu. Elakkan bercakap dan anda menunggu dalam 10-15 minit sebelum mencuci muka dengan air. Pastikan anda bersendirian atau tinggal di bilik anda. Oleh itu, tiada siapa yang akan bercakap dengan anda semasa anda memakai putih telur di wajah anda. Selepas mencuci muka, kulit akan terasa sedikit tegang. Tetapi jangan risau, anda boleh bercakap sekarang.

2) Kayu manis

Kenapa? – Kayu manis mengandungi agen anti-bakteria yang dapat mencegah pertumbuhan jerawat.

Cara penggunaan- Kisar kayu manis sehingga menjadi serbuk. Masukkan sedikit air untuk membuatnya dalam bentuk pes. Sapu pada jerawat dan biarkan selama 10 minit. Ulangi 2 kali sehari.

3) Madu

Kenapa? – Madu sangat baik untuk melembapkan kulit dan untuk semua jenis kulit, terutama kulit kering. Selain itu, madu juga mengandungi agen anti-bakteria dan antioksidan yang baik untuk kesihatan kulit. Madu membunuh bakteria penyebab jerawat dan baik untuk anti-penuaan kerana kandungan antioksidan yang tinggi. Tetapi pastikan untuk menggunakan madu tulen dan bukannya tiruan. Saya cadangkan menggunakan madu tulen yang tidak mempunyai apa-apa campuran atau manuka honey.

makanan yang boleh dijadikan sebagai skincare

Caranya – Sapukan wajah anda dengan madu dan basuh selepas 15 minit.

4) Betik

Kenapa? – Betik mengandungi enzim papain yang bertindak sebagai anti-fungal, anti-bakteria dan anti-virus. Papain membuang sel kulit mati tanpa mengganggu sel kulit yang sihat. Ia mengandungi vitamin A, B, dan C yang penting untuk mengurangkan jerawat bengkak, kemerahan dan mengurangkan minyak berlebihan. Lycopene dalam betik juga melindungi kulit dari jerawat dan pori-pori yang tersumbat. Selain itu, betik dapat mencerahkan kulit dan menghilangkan parut jerawat.

Cara penggunaan – Gosokkan betik dan sapu pada wajah. Basuh selepas 5 minit.

5) Susu

Kenapa? – Susu mempunyai enzim protease dan lipase. Enzim ini dapat menghilangkan lebihan minyak. Sel kulit mati juga dapat dihilangkan dengan bantuan asid laktik yang berasid. Selain itu, susu juga merupakan agen pencerah dan dapat memutihkan kulit.

Cara penggunaan – Anda boleh menggunakan susu tepung (susu lembu atau susu kambing) dan campurkan dengan air. Basuh muka anda dengan susu 2 kali sehari dan lap dengan tuala bersih.

makanan yang boleh dijadikan sebagai skincare

6) Strawberi

Kenapa? – Pernah dengar mengenai asid salisilik atau membacanya di mana-mana label pembersih muka? Sekiranya anda ingin tahu strawberry ini mengandungi asid salisilik semula jadi yang sangat baik untuk melawan jerawat. Ia juga bertindak sebagai toner, melembapkan dan merawat hiperpigmentasi. Juga bagus untuk mencerahkan kulit.

Cara penggunaan – Hancurkan strawberi sambil mencampurkan sedikit air dan buat dalam bentuk pes. Sapukan pada wajah dan biarkan kering selama 20 minit. Kemudian cuci muka.

7) Lemon

Kenapa? – Lemon mengandungi “Alpha Hydroxy Acids” sama seperti produk lain di pasaran. Ia mengandungi agen anti-bakteria semula jadi dan bertindak sebagai pengelupasan untuk menghilangkan kulit mati dan mencegah pori-pori tersumbat. Ia juga mengandungi vitamin C untuk mencerahkan kulit dan bekas jerawat.

Cara penggunaan – Perah jus lemon dan sapukan pada jerawat. Walau bagaimanapun, kulit sensitif akan menjadi merah apabila digunakan secara berlebihan.

10 foods you can use as natural skincare products 4

8) Yogurt

Kenapa? – Bahan utama dalam yogurt adalah asid laktik dan membunuh bakteria. Selain itu, yogurt mengandungi zink, vitamin B untuk menyegarkan dan menjaga kulit anda. Selain itu, kandungan probiotik di dalam yogurt sangat baik untuk kulit.

Cara penggunaan – Pilih yogurt biasa dan tanpa perisa. Sapukan pada kulit wajah sepertimask. Biarkan selama 15 minit dan basuh.

9) Sodium Bicarbonate / Baking Soda

Kenapa? – Baking soda bersifat alkali. Baking soda mengeringkan jerawat dan mengandungi agen antiseptik untuk mengurangkan saiz jerawat.

Cara penggunaan – Ambil sedikit baking soda dan campurkan dengan sedikit air. Sapu pada jerawat dan biarkan selama 10 minit. Basuh muka anda. Tidak sesuai untuk kulit sensitif.

10) Oatmeal

Kenapa? – Oatmeal mengandungi agen anti-radang dan sesuai untuk semua jenis kulit. Oatmeal mengandungi saponin, pembersih semula jadi yang lembut dan merawat jerawat, ekzema, dan ruam. Selain itu, oatmeal berfungsi sebagai anti penuaan, mencerahkan dan melembutkan kulit.

10 foods you can use as natural skincare products. 5

Cara penggunaan – Campurkan oat dengan sedikit air dan sapu ke muka seperti mask. Biarkan 15 minit dan basuh.

Baiklah, itulah 10 mmakanan yang boleh dijadikan sebagai skincare semula jadi. Untuk lebih tips nak kulit glowing dan flawless boleh baca post ini. Semoga ini membantu ya! Terima kasih untuk membaca. Jangan lupa share dengan kawan-kawan ya.

Xoxo,

Alia