Hi guys! Hari ni Kak Lia nak cerita pasal 12 Minyak Pembawa Untuk Kulit Sensitif Dan Ekzema. Ok sebelum tu apa itu minyak pembawa?

“Minyak pembawa” adalah minyak yang dapat diserap oleh kulit, menembusi lapisan luar dan membawa nutrien ke dalam epidermis.

Minyak pembawa sangat penting, dan bukan hanya untuk kulit sensitif. Berbanding minyak pati (essential oil) minyak pembawa boleh terus digunakan ke atas kulit.

Ini menyebabkan kenapa ia dikenali sebagai minyak pembawa. Minyak pembawa sering dicampurkan dengan minyak pati untuk membawa nutrien dari minyak pati ke dalam kulit.

Kulit sensitif yang kemerahan dan sering mengalami inflamasi dan iritasi memerlukan minyak pembawa yang bersifat ringan dan berkhasiat.

Minyak pembawa yang sesuai ialah minyak yang kaya dengan asid linoleik (omega 6) (55-70%) yang menyokong fungsi dan memperbaiki penghalang kulit, yang mampu berfungsi untuk mengurangkan kehilangan air dari kulit dan mengekalkan kelembapan.

Ia mempunyai fungsi anti-radang dan pertumbuhan semula, membantu mengurangkan atau mencegah kulit kering, bersisik dan sebagai anti-radang, ia juga membantu mengurangkan kulit yang teriritasi.

So, dalam post kali ni Kak Lia akan share 12 Minyak Pembawa Untuk Kulit Sensitif Dan Ekzema.

12 Minyak Pembawa Untuk Kulit Sensitif Dan Ekzema

1. Minyak bunga matahari ( Sunflower Seed Oil )

Sunflower oil for sensitive skin

BELI DI SHOPEE

Minyak biji bunga matahari  kaya dengan vitamin E, dan mudah diserap ke dalam kulit, menjadikannya pilihan yang sangat baik sebagai pelembap semula jadi.

Satu kajian, yang diterbitkan dalam jurnal Pediatrics Dermatology, mendapati bahawa minyak bunga matahari  melindungi lapisan pelindung kulit dengan lebih baik dan tidak menyebabkan atau memburukkan lagi dermatitis atopik, dibandingkan dengan minyak zaitun.

Kandungan asid lemak di dalam minyak bunga matahari ialah Palmitic acid 4-7%, stearic acid 2-4%, oleic acid 15-35%, linoleic acid 55-70%. Vitamin A, D dan E.

Selain itu, ia juga turut mengandungi mineral seperti kalsium, zink, kalium, ferum, dan fosforus. Ia adalah minyak yang ringan, bersifat kering dan mudah diserap ke dalam kulit.

Hal ini menyebabkan kenapa ia sesuai dengan semua jenis kulit iaitu normal, kering, berminyak dan kulit sensitif. 

Minyak bunga matahari biasanya digunakan sebagai minyak asas dengan mencampurkan ia dengan herba seperti calendula dan lobak kerana ia adalah minyak serbaguna.

Ia adalah minyak serba guna yang baik, murah dan banyak digunakan sebagai bahan asas dalam produk yang mengandungi minyak yang lebih mahal, lebih pekat dan mempunyai fungsi spesifik.

Untuk pengetahuan anda,  maklumat ini berkaitan dengan minyak bunga matahari yang sejuk (cold-pressed) untuk penggunaan kosmetik, bukan minyak bunga matahari yang terdapat di pasar raya dan digunakan untuk memasak.

2. Hemp Seed Oil

Hemp seed oil for sensitive skin

Hemp Seed Oil kaya dengan vitamin serta antioksidan. Hemp Seed Oil terkenal dan banyak digunakan dalam produk jerawat dan ekzema kerana kemampuannya untuk mengurangkan penampilan jerawat dan ekzema.

Hemp Seed Oil juga menembusi kulit dengan cekap dan meniru sebum semula jadi kulit, memungkinkannya berfungsi dan menyembuhkan kulit dengan lebih cepat.

Manfaat anti-radang dan kualiti emolien yang kaya juga memberi Hemp Seed untuk memdapatkan kulit yang lebih cerah dan bersinar.

Hemp Seed Oil mengandungi 6% Palmitic acid, stearic acid 2%, oleic acid 12%, linoleic acid 55-77%, alpha-linolenic acid 20-25%, GLA 2-5%, stearidonic acid 1%.Vitamin E.

Ia adalah minyak yang bersifat ringan, kering dan cepat diserap ke dalam kulit tanpa meninggalkan kesan berminyak.

Ia sangat sesuai untuk semua jenis kulit terutama kulit sensitif, ekzema, berjerawat dan kulit matang. 

3. Minyak Infused Calendula

calendula oil for sensitive skin

BELI DI SHOPEE

Bunga Calendula yang direndam di dalam minyak bunga matahari (Infused Oil) memberikan kesan penyembuhan yang kuat, anti-radang, dan sifat antimikrob, menjadikannya hebat untuk kulit sensitif.

Minyak Infused Calendula ini mengandungi 4-7% Palmitic acid, stearic acid 2-4%, oleic acid 15-35%, linoleic acid 55-70%. Minyak ini bersifat kering dan ringan.

Boleh saja anda gunakan minyak lain seperti minyak zaitun untuk proses infused, tetapi selalunya minyak bunga matahari yang akan digunakan.

Minyak Infused Calendula ini sesuai untuk semua jenis kulit terutama kulit sensitif yang mengalami iritasi, inflamasi dan kemerahan. 

4. Evening Primrose Oil

Evening primrose Minyak Pembawa Untuk Kulit Sensitif Dan Ekzema

BELI DI SHOPEE

Evening Primrose Oil sangat tinggi dengan asid linoleik iaitu antara 70-75%.

Ia adalah asid lemak (omega 6) yang sangat penting untuk fungsi dan pembaikan penghalang kulit, mengurangkan kehilangan air transepidermal (TEWL) dan mengekalkan kelembapan.

Ia mempunyai aktiviti anti-radang dan pertumbuhan semula. Ia membantu mengurangkan atau mencegah kulit kering dan bersisik dan sebagai anti-radang juga membantu mengurangkan kulit yang teriritasi seperti ekzema, psoriasis, jerawat, kulit kering, ruam dan kegatalan.

Evening Primrose Oil juga merupakan sumber asid gamma-linolenat (GLA) yang sangat sesuai untuk rawatan topikal gangguan kulit seperti ekzema, psoriasis dan dermatitis.

Antara kandungan asid lemak di dalam minyak ini ialah Palmitic acid 6-7%, stearic acid 1-3%, oleic acid 8-11%, linoleic acid 70-75%, GLA 8-11%. Vitamin E.

Ia adalah minyak yang ringan dengan kadar serapan sederhana. Minyak ini sesuai untuk semua jenis kulit terutama kulit berjerawat, sensitif dan kulit matang. 

5. Carrot Infused Oil

Carrot oil Minyak Pembawa Untuk Kulit Sensitif Dan Ekzema

BELI DI SHOPEE

Minyak bunga matahari yang diinfused dengan lobak meningkatkan pertumbuhan semula sel kulit dan memperbaiki lapisan penghalang, melembutkan, menghaluskan dan melembapkan kulit, dan membantu mengurangkan keradangan.

Ia mengandungi Palmitic acid sebanyak 16%, 2% stearic acid, linoleic acid 60%, oleic acid 30% linolenic acid 5%. Vitamin A.

Seperti minyak Infused Calendula, Minyak Infused Carrot ini menggunakan minyak bunga matahari kerana kadar penyerapannya yang cepat. 

Minyak Infused Carrot ini sesuai untuk kulit yang mengalami kerosakan, kulit ekzema, sensitif dan kulit matang.

6. Minyak Oat

oat oil

BELI DI SHOPEE

Sama seperti mandi oat yang diketahui dapat meredakan kulit yang gatal dan ekzema, minyak oat dapat digunakan dengan cara yang sama kerana ia mengandungi ceramida, antioksidan dan vitamin E yang menenangkan kulit.

Minyak oat membantu menganjalkan kulit, mengurangkan penampilan liang pori besar, garis halus dan kedutan. Sifat lembutnya menjadikan Oat sebagai pesaing utama sebagai minyak untuk kulit sensitif kerana ia berfungsi untuk menyembuhkan kemerahan dan kerosakan akibat jerawat dan ekzema.

Kandungan asid lemak dalam minyak oat ialah linoleic 36.2-38.7 %, oleic 33.5-36.7 %, dan palmitik 15.3- 17.8 %.

7. Rosehip Oil

rosehip oil for sensitive skin

BELI DI SHOPEE

Antara minyak yang terkenal dengan kemampuannya untuk mencantikkan kulit dengan berkesan, minyak Rosehip banyak digunakan dalam face oil dan face serum.

Dengan kualiti terapeutik, minyak Rosehip mungkin terkenal kerana kemampuannya untuk mengurangkan penampilan penuaan kulit dan regangan, tetapi ia juga merupakan minyak yang luar biasa untuk jerawat dan kulit sensitif.

Ia bersifat menenangkan dan melembutkan kulit. Minyak rosehip mempunyai sifat pelembap yang kuat. Minyak rosehip juga mempunyai vitamin A, C dan E dan “membantu mengurangkan penampilan kedutan dan perubahan warna kulit yang tidak sekata.

Ia juga adalah minyak anti-penuaan yang hebat kerana  kemampuannya untuk menembusi jauh ke dalam kulit, sehingga meningkatkan kadar kelembapan dan kolagen.

Minyak ini diekstrak dari biji mawar liar. Ia membantu memberi perlindungan yang agak tinggi terhadap keradangan” dan kerosakan kulit oksidatif, dan minyak ini telah menunjukkan hasil yang memberangsangkan apabila digunakan untuk meredakan keadaan kulit yang mengalami iritasi seperti ekzema.

Minyak ini mengandungi 3-8% Palmitic acid, stearic acid 2%, oleic acid 13-19%, palmitoleic acid 1%, eicosenoic acid 1%, linoleic acid 44-48%, alpha linolenic acid 25-36%.Vitamin A (tretinoin). Vitamins E and F (omega 3 and 6).

Ia adalah minyak yang ringan, kering dan cepat diserap ke dalam kulit. Semua jenis kulit boleh menggunakannya terutama kulit jenis matang, sensitif, berminyak dan kulit yang mengalami kerosakan.

Walaubagaimanapun, Minyak rosehip mengandungi asid linolenik (48%) dan asid a-linoleat dalam jumlah tinggi (26%), menjadikannya sangat mudah mengalami pengoksidaan.

Sebaiknya pilih minyak rosehip yang diekstrak sejuk atau CO2.

8. Minyak Biji Aprikot

apricot oil for sensitive skin

BELI DI SHOPEE

Minyak Biji Aprikot mengandungi 3-7% Palmitic acid, stearic acid 1%, oleic acid 56-68%, palmitoleic acid 1%, linoleic acid 25-34%, alpha linolenic acid 0.5%. Vitamin E dan phytosterols.

Minyak ini ringan dengan daya sebaran yang baik dan kadar penyerapan antara sederhana hingga perlahan.

Ia sesuai untuk kulit Sensitif, inflamasi, kulit kering dan kulit matang. Ia sangat kaya dengan vitamin A dan memberi khasiat pada kulit dengan tetap terhidrat.. Selain itu, ia membantu melembutkan dan menenangkan kerengsaan, menjadikannya bagus untuk kulit sensitif.

9. Minyak Argan

argan oil malaysia

BELI DI SHOPEE

Minyak Argan juga merupakan minyak pembawa yang hebat untuk wajah, kerana sifatnya yang tidak terlalu berat atau ringan, menjadikannya sesuai untuk semua jenis kulit.

Ia kaya dengan asid lemak omega, vitamin E, dan asid linoleat. Ia berfungsi untuk melembapkan kulit anda dengan ringan, melembutkan tompok kering dan membantu dengan rosacea.

Minyak argan mengandungi Oleic acid 43-49%, linoleic acid 29-36%, palmitic acid 11-15%, stearic acid 4-7%, palmitoleic 0.3-3%.Unsaponifiables 1% (carotenes, tocopherols, sterols, polyphenols, triterpene alcohols).

Minyak argan bersifat ringan, mudah diserap dan sesuai untuk kulits sensitif, berjerawat and kulit matang.

10. Minyak Jojoba

jojoba oil malaysia

BELI DI SHOPEE

Secara teknikal, kerana hampir tidak ada trigliserida, cairan yang kita dapatkan dari biji jojoba adalah lilin, bukan minyak.

Kekurangan trigliserida ini menjadikan minyak jojoba jauh lebih stabil daripada minyak pembawa yang lain, menjadikannya lebih mudah digunakan dan disimpan.

Jenis kulit yang berminyak dan mudah berjerawat boleh menggunakan minyak jojoba, yang mempunyai sifat anti-radang.

Minyak Jojoba sangat mirip dengan sebum pada kulit, jadi ia membantu menyeimbangkan kulit.

Ada vitamin E dalam minyak jojoba, yang merupakan antioksidan yang “menyekat radikal bebas dari tubuh dan membantu memperlambat proses penuaan.

Ia membantu mengurangkan kedutan dan menjadikan kulit kelihatan awet muda. Antara kandungan asid lemak minyak jojoba ialah Palmitoleic acid 3%, stearic acid 7%, oleic acid 5-15%, palmitoleic acid 1%,gadoleic acid 66-88%, erucic acid 20%, linoleic acid 0.3%, alpha linoleic acid 0.2%, tannins.

Minyak jojoba mempercepatkan penyembuhan luka. Tanin di dalam minyak ini menawarkan kualiti antioksidan dan astringen yang baik, membantu kulit berasa lembut dan licin serta melembabkan tetapi tanpa membuatnya terasa berminyak, terutama kerana ianya mudah diserap.

Selain itu, ia meningkatkan keanjalan dan kelembutan kulit, mampu meniru sebum dan membantu pemecahan sebum yang telah menyumbat liang. Ini bukan sahaja menjadikannya bagus untuk kulit berminyak dan jerawat, tetapi kerana ia adalah agen pelembap yang baik, ia juga sangat berguna untuk kulit kering.

Minyak Jojoba bersifat anti-radang, mendorong penyembuhan sambil mengurangkan pembentukan tisu parut, dan mempunyai manfaat anti-penuaan.

Minyak ini ringan dan versatil. Cepat diserap ke dalam kulit dan sesuai untuk semua jenis kulit terutama kulit sensitif. 

11. Grapeseed Oil

Minyak Untuk Kulit Sensitif Dan Ekzema

BELI DI SHOPEE

Minyak biji anggur berasal dari biji anggur dan memudahkan penyerapan ke dalam kulit kerana sifatnya yang ringan. Vitamin E dalam minyak biji anggur dapat membantu mengurangkan penampilan parut jerawat.

Asid linoleat dalam minyak ini membantu mengatasi jerawat kerana sifat anti-radang dan antimikrob, jadi sesetangah orang menggunakannya untuk merawat jerawat.

Selain itu, ia juga meningkatkan tahap kelembapan dan menjadikan kulit sentiasa terhidrasi dan lembap kerana asid lemaknya.

Antara kandungan asid lemak dalam grapeseed oil ialah Palmitic acid 5-11%, stearic acid 3-6%, oleic acid 12-30-%, linoleic acid 58-80%, tannins. Vitamin E and D.

Ia adalah minyak yang ringan, kering dan mudah disebarkan ke seluruh kulit. Kadar penyerapan bersifat sederhana tapi ia tidak menyumbat pori-pori kerana skala komedogeniknya yang rendah.

Minyak biji anggur ini sesuai untuk semua jenis kulit terutama kulit berminyak, kulit yang mempunyai pori-pori besar, jerawat, kulit sensitif dan rosak.

12. Sweet Almond Oil

Minyak Untuk Kulit Sensitif Dan Ekzema

BELI DI SHOPEE

Kacang dari pokok badam adalah sumber minyak yang kaya, tetapi hanya badam manis (sweet almond oil) yang selamat untuk makanan.

Minyak ini sangat tinggi kandungan asid lemak penting, vitamin E, dan vitamin A. Palmitic acid 6-8%, stearic acid 1-2%, oleic acid 60-80%, palmitoleic acid <1%,linoleic acid 17-30%, alpha linolenic acid 0.5%1

Minyak ini bersifat ringan dan sedikit berminyak, menyebar dengan sangat mudah dipermukaan kulit. Kadar penyerapan sederhana tapi tidak menyumbat pori-pori.

Selain manfaat penyembuhan dan pelembab, ia mengandungi vitamin dan asid lemak dalam minyak badam manis membantu merawat keadaan kulit seperti psoriasis dan ekzema.

Minyak badam manis selamat untuk semua jenis kulit, dan sangat ringan. Walaubagaimanapun, ia harus dielakkan oleh orang yang mempunyai alergi terhadap kacang.

Minyak badam manis adalah salah satu minyak pembawa yang paling banyak digunakan dalam kosmetik. Selain itu, memakan almond juga sangat baik untuk kesihatan kulit dari dalam, anda boleh lihat post saya di sini.

Memilih minyak pembawa yang tepat untuk kulit sensitif membolehkan anda menggunakan minyak pati dengan selamat, tetapi minyak ini juga membantu untuk menghidrat, menenangkan, melindungi, dan meningkatkan kesihatan kulit.

Sekiranya anda mempunyai kepekaan atau alergi, lebih baik anda melakukan ujian tampalan sebelum menggunakan produk penjagaan kulit baru, dan jangan ragu untuk bereksperimen sehingga anda menemui penyelesaian yang tepat untuk keperluan penjagaan kulit anda.

Allright, itu saja untuk kali post 12 Minyak Pembawa Untuk Kulit Sensitif Dan Ekzema. Kak Lia harap ianya membantu.

Jangan lupa subscribe dan share post ini di Facebook ya.

Jumpa lagi di post yang akan datang.

Yang Ikhlas,

Alia Mohammad