Jika anda mengalami ekzema, anda mahu dan perlu mendapatkan bantuan. Anda boleh memilih produk yang mahal di kaunter atau mencuba preskripsi yang disyorkan oleh doktor anda. Ini mungkin berkesan, tetapi cara semulajadi juga mungkin berkesan untuk anda. Dalam post kali ini, Kak Lia akan share 5 Cara Semulajadi Merawat Ekzema.

Terdapat banyak rawatan semulajadi yang telah terbukti berkesan untuk merawat ekzema, 5 daripadanya disenaraikan di bawah.

5 Cara Semulajadi Melawan Ekzema.

1. Rawatan Semulajadi untuk Ekzema – Mandi Dengan Betul.

Cara Semulajadi Melawan Ekzema.

Mandi yang betul adalah kunci untuk bukan sahaja merawat ekzema, tetapi mencegah lebih banyak wabak. Kebanyakan profesional perubatan mengesyorkan mandi dalam masa yang singkat. Air suam tanpa buih adalah lebih baik untuk penghidap ekzema.

Mandi air panas boleh membantu melegakan tekanan dan sakit otot, tetapi ia bukan pilihan terbaik untuk penghidap ekzema.

Air panas boleh menanggalkan lapisan kulit anda yang mengandungi minyak semula jadi yang diperlukan untuk kekal sihat.

Ini boleh membuat kulit anda kering dan menyebabkan kegatalan dan kerengsaan yang lebih teruk. Selain itu, air panas boleh meningkatkan keradangan pada kulit anda

Penghidap ekzema juga harus menghadkan jumlah syampu, perapi, dan sabun wangi yang mereka gunakan. Pilihlah yang semulajadi atau organik. Anda hendaklah menyapu losyen dan krim serta-merta selepas mandi untuk mengunci kelembapan.

2. Rawatan Semulajadi untuk Ekzema – Banyakkan Minum Air.

Cara Melawan Ekzema.

Penggunaan shower dan mandi air suam mempunyai manfaatnya kerana ia melembapkan kulit. Losyen dan krim boleh membantu mengekalkan kelembapan ini. Jangan hanya melembapkan badan anda dari luar, tetapi juga dalam.

Cara paling semula jadi dan paling mudah untuk melakukannya adalah dengan minum banyak air. Pastikan badan anda terhidrat dan ia akan membantu kulit anda, menjadikan ekzema lebih mudah untuk diurus.

3. Rawatan Semulajadi untuk Ekzema – Mandi Oatmeal.

Di atas dinyatakan bahawa mandi pendek dan penggunaan shower adalah disyorkan. Ini lebih baik apabila oat digunakan. Oatmeal cenderung mempunyai kesan menenangkan pada kulit.

Terdapat produk mandian oatmeal semulajadi yang dijual di kebanyakan supermarket dan kedai ubat, tetapi anda boleh membuat bancuhan anda sendiri dengan mudah.

Sejujurnya, oatmeal yang dijual di pasar raya juga boleh saja digunakan. Antara bahan yang anda perlukan ialah pengisar, air suam, 1 cawan oatmeal atau 1/3 cawan untuk bayi (Boleh guna quick oats atau yang perlu dimasak).

Jika anda mendapati anda tidak boleh mengisar oatmeal dengan cukup halus, anda mungkin ingin menggunakan beg muslin sebagai beg untuk oatmeal di dalam tab mandi.

Langkah-langkah Membuat Mandian Oat adalah seperti berikut:

  • Kisar oat sehingga anda mempunyai serbuk yang sangat halus dan konsisten.
  • Uji satu sudu besar oat yang dikisar untuk melihat sama ada ia dikisar cukup halus untuk menyerap air.
  • Kacau satu sudu besar oat tanah ke dalam segelas air suam.
  • Pastikan oat mudah menyerap ke dalam air, menukar cecair menjadi bahan yang kelihatan seperti susu.
  • Jika cecair tidak menjadi seperti susu, teruskan memproses oat untuk mengisarnya dengan lebih halus.
  • Uji semula. Ulang sehingga anda mendapat larutan susu.

Jika anda tidak dapat mengisar oatmeal dengan cukup halus sehingga ia akan menjadi serbuk, maka penyelesaian lain ialah mengisarnya seberapa banyak yang anda boleh dan memasukkannya ke dalam beg muslin kecil atau mengikatnya. Tapis dan ambil air oat yang pekat seperti susu.

Jika anda mendapati diri anda bermasalah untuk membersihkan tab mandi yang dipenuhi baki oat yang berlebihan, itu adalah penyelesaian yang baik.

Anda juga boleh guna colloidal oatmeal. Colloidal oatmeal ni memang dah blend halus dan tak perlu nak susah-susah nak blend.

colloidal oatmeal ekzema

BELI DI SHOPEE

4. Rawatan Semulajadi untuk Ekzema – Perhatikan Apa yang Anda Makan.

Perhatikan apa yang anda makan adalah cara semula jadi untuk melawan ekzema. Malangnya, anda mungkin menghadapi beberapa masalah. Anda ingin makan makanan yang menyihatkan kulit, tetapi sesetengah makanan ini boleh mencetuskan ekzema.

Sebagai contoh, buah-buahan diketahui dapat membantu melawan penuaan pramatang, tetapi buah-buahan citrus seperto buah oren dan lemon merupakan penyebab ekzema yang biasa.

Anda harus menyimpan log harian penggunaan makanan dan minuman anda. Gunakan ini untuk menentukan apa yang anda makan atau minum sebelum ekzema anda sukar dikawal. Jika anda melihat corak, laraskan tabiat pemakanan anda secara kekal.

5. Rawatan Semulajadi untuk Ekzema – Gunakan Semua Makanan Tambahan Semulajadi.

5 Cara Semulajadi Melawan Ekzema.

BELI DI SHOPEE

Suplemen semulajadi telah terbukti membantu ramai pesakit ekzema. Malah, ada yang menjadikannya sebagai rutin mereka.

Apa yang anda ingin lakukan ialah menyelidik suplemen semulajadi yang boleh membantu merawat atau menyembuhkan ekzema.

Contoh yang baik termasuk minyak ikan, zinc dan vitamin D. Kemudian, usahakan menambah makanan tambahan ini ke dalam diet anda.

Vitamin D adalah imunomodulator. Ia membantu sistem imun berfungsi dengan baik. “Vitamin cahaya matahari” ini juga nampaknya membantu secara langsung dalam kulit dengan menyekat keradangan, meningkatkan aktiviti peptida antimikrob dan meningkatkan integriti lapisan kebolehtelapan.

Dalam erti kata lain, vitamin D berada di sisi kulit anda dalam tiga masalah terbesar dengan ekzema iaitu keradangan, jangkitan, dan kehilangan lapisan pelindung kulit.

Zink menunjukkan beberapa hasil yang menarik dalam kajian tentang ekzema. Satu kajian baru menunjukkan bahawa zink berfungsi di hati pada jenis interferon tertentu.

Dengan menyekat bahan ini, zink membantu mengurangkan jenis tindak balas imun yang menyebabkan kerosakan tisu. Ia membantu sistem imun untuk melawan jangkitan tanpa menyebabkan kerosakan pada badan.

Oleh kerana gejala kekurangan asid lemak tak tepu adalah kulit kasar, kering dan gatal, nampaknya jelas bahawa minyak ikan (sumber yang kaya dengan asid lemak tak tepu) akan menjadi rawatan ekzema semula jadi.

Lakukan dengan perlahan dan satu demi satu, supaya anda tahu mana yang berkesan dan mana yang tidak. Suplemen datang dalam format bebas kaunter, tetapi kebanyakannya didapati secara semula jadi dalam makanan juga.

So itulah 5 Cara Semulajadi Merawat Ekzema yang anda boleh lakukan di rumah. Semoga bermanfaat. Dan jangan lupa share tau.

Yang Ikhlas,

Alia