Hi guys! Dalam post kali ni, saya akan share 6  Essential Oil Untuk Memberikan Tenaga untuk mengatasi masalah kekurangan tenaga ketika bekerja, belajar mahupun ibu-ibu di rumah.

Essential oil atau minyak pati boleh membantu anda melepaskan tekanan dan mengembalikan tahap tenaga yang penting dalam kehidupan aktif harian anda.

Essential Oil Untuk Memberikan Tenaga

Menggunakan minyak pati aromaterapi di rumah, kereta, pejabat atau mana-mana tempat lain persekitan anda adalah penting untuk membantu tahap tenaga anda kembali meningkat.

Hanya sehari penggunaan produk minyak pati ini akan membuatkan anda berasa lebih bertenaga dan tekanan yang berkurangan akan membolehkan anda menangani tekanan hari itu dengan lebih tenang.

Menggunakan minyak pati adalah proses yang mudah. Aroma tertentu akan membantu dengan pelbagai penyakit, penyakit, tekanan, dan tenaga.

Memilih minyak yang sesuai untuk aromaterapi anda adalah penting untuk membantu melegakan kesan buruk yang berbeza pada badan.

Sebaik sahaja anda memilih minyak pati anda, anda boleh meletakkan hanya beberapa titik ke dalam diffuser, bebola kapas, pada kain atau bahkan pada badan anda dalam jumlah yang ringan untuk terus mendapat manfaat daripada bauan yang kuat.

Sepanjang hari, menggunakan minyak pati akan mengaktifkan badan dan minda anda dengan hasil yang positif.

Tekanan adalah kesan negatif yang kuat terhadap badan dan kekuatan dalaman anda. Aromaterapi membantu menghilangkan tekanan di mana meningkatkan tahap tenaga dan mengatasi proses berbahaya tahap tekanan tinggi.

Tekanan dan tenaga saling berlawanan dan tekanan akhirnya akan menang seiring dengan berlalunya hari. Badan anda menambah tahap tenaga selepas tidur yang nyenyak, tetapi tekanan boleh menjejaskan corak tidur yang membolehkan tekanan akhirnya menguasai anda.

Ini akan membuatkan anda letih dan gelisah pada siang hari, itulah sebabnya aromaterapi dengan minyak pati akan memberi manfaat besar kepada gaya hidup yang sibuk.

Dengan tindak balas berterusan tekanan kerja, tarikh akhir dan penjagaan di rumah, tekanan anda boleh mengambil alih hidup anda. Minyak pati akan membantu minda dan badan anda untuk melawan stress.

Minyak pati untuk aromaterapi di pejabat amat berguna. Mungkin bahagian yang paling tertekan pada hari kita melibatkan tekanan kerja di pejabat.

Hanya beberapa titisan mudah dalam diffuser di pejabat anda boleh memerangi tahap tekanan yang meningkat semasa hari kerja yang sibuk.

Kakitangan pejabat lain juga akan menghargai bau minyak pati yang baik yang menghilangkan seluruh pejabat daripada bau busuk.

Tidak semua minyak pati mempunyai bau yang kuat dan tajam yang boleh meresap ke jarak yang jauh. Sesetengah minyak pati adalah halus dan ringan.

Walaupun pada tahap yang rendah, badan anda mampu menghidu bau dan menggunakannya untuk faedah positif. Ia boleh membantu anda berehat dan meningkatkan tahap tenaga walaupun pada tahap yang rendah.

Meningkatkan tenaga adalah manfaat utama aroma seperti grapefruit, pine dan litsea. Anda boleh menggunakan bau minyak pati ini secara berasingan atau digabungkan untuk manfaat yang berkuasa sepenuhnya.

Setiap minyak pati mempunyai kesan tertentu secara berasingan, dan dalam kombinasi kesannya sangat sinergistik.

6 Essential Oil Untuk Memberikan Tenaga

1) Grapefruit atau limau gedang

Jika anda pernah mengupas limau gedang segar untuk sarapan pagi yang sihat, maka anda sudah tahu manfaat menyegarkan minyak pati limau gedang.

Essential Oil Untuk Memberikan Tenaga

Buah yang tajam mempunyai kesan merangsang dan merangsang daripada asas sitrusnya. Gunakan minyak jenis ini untuk mencergaskan dan mencipta rasa tenaga yang segar.

2) Pine

Mempunyai Pokok Pine di dalam rumah anda akan membantu anda menyedari manfaat aroma ini. Menggunakan minyak pati ini membersihkan fikiran anda dan bertindak sebagai antiseptik yang menyegarkan.

Aromanya membersihkan kepala anda daripada fikiran negatif dari hari itu dan membantu menjadikan badan anda berasa cergas semula.

3) Litsea Cubeba

Minyak pati yang kurang dikenali ialah litsea cubeba. Ia adalah minyak pati yang menaikkan semangat yang membuatkan badan anda berasa lebih kuat dan seimbang.

Seperti limau gedang, ia juga mempunyai bau limau sitrus yang membawa kesan menyegarkan untuk tahap tenaga.

4) Peppermint

Pudina atau peppermint adalah perangsang yang boleh meningkatkan dopamin.“Dopamine, apabila dilepaskan dalam otak, menggalakkan terjaga dan berjaga-jaga.

Sapukan minyak Peppermint di dalam bilik untuk meningkatkan kepekatan dan ketepatan. Sapukan pada bahagian belakang leher dan bahu berulang kali untuk mengekalkan tahap tenaga pada siang hari. Tarik nafas sebelum dan semasa bersenam untuk membantu meningkatkan mood anda dan mengurangkan keletihan.

5) Rosemary

Rosemary telah digunakan secara meluas dalam aromaterapi, dengan cineole, salah satu ramuannya yang paling penting, dilihat sebagai bantuan yang kuat untuk meningkatkan tenaga dengan meningkatkan aliran darah ke serebrum.

Essential Oil Untuk Memberikan Tenaga

Tambahkan beberapa titis minyak rosemary ke dalam losyen dan sapukan pada leher anda, atau gunakan peresap untuk mendapat manfaat mental aroma minyak rosemary. Setiap kali anda memerlukan rangsangan tenaga mental, anda juga boleh menyedut di atas botol minyak untuk mendapatkan kesan yang sama.

6) Lemon

Minyak Pati Lemon membantu menyegarkan, membersihkan kepala anda, meningkatkan mood, memanaskan badan, menggalakkan tenaga dan kewaspadaan pada fikiran anda.

Untuk rangsangan tenaga yang cepat dan menyegarkan, gabungkan beberapa titis setiap minyak pati lemon dan minyak pati pudina dalam segelas air dan minum. Tambahkan rasa limau pada air botol anda.

Anda juga boleh menggunakan essential oil blend iaitu Energy dari Plant Therapy dimana ia adallah gabungan beberapa essential oil untuk meningkatkan tenaga.

energy plant therapy rmalaysia

BELI DI SHOPEE

Digunakan dalam setiap bahagian, minyak pati ini membawa setiap kesan ini kepada individu yang memerlukan aromaterapi yang berpatutan dan menenangkan yang boleh dilakukan di rumah atau di pejabat.

Gunakannya bersama-sama, dan badan, minda dan jiwa anda akhirnya akan berasa segar dan tekanan hari itu akan kelihatan hilang dari badan anda.

Jika anda inginkan essential untuk memberikan ketenangan pula, saya ada tulis essential oil yang boleh membantu di dalam post 8 Essential Oil Untuk Rehat Dan Tidur Yang Lena.

So, itulah 6 Essential Oil Untuk Memberikan Tenaga untuk membantu anda menghadapi kehidupan seharian anda yang sibuk. Jangan lupa share post ini kepada rakan-rakan ya. Semoga bermanfaat.

Yang Ikhlas,

Alia