Harga barang naik, bayaran loan naik, tapi gaji masih sama. Dengan keadaan sekarang, siapa yang tak stress? Hi guys! Dalam post kali ni saya nak share apa kesan stress ke atas kulit jika anda stress. Jom kita lihat…

Bagaimana Stress Mempengaruhi Tubuh Anda

Stress atau tekanan adalah tindak balas semula jadi kepada rangsangan. Ia adalah cara badan untuk menyediakan dirinya untuk ancaman yang dirasakan.

Kesan buruk stress tidak terhad kepada perubahan dalaman sahaja. Terdapat kesan psikologi seperti kemurungan, kebimbangan, perubahan mood dan insomnia yang boleh mengurangkan kualiti hidup.

Selain itu, stress kronik boleh membawa kepada perubahan fisiologi yang menyebabkan masalah kulit, dan ia juga berpotensi untuk menggalakkan tabiat buruk seperti menggigit gigi pada waktu malam.

Stress boleh menyebabkan beberapa gejala fizikal, seperti peningkatan kadar denyutan jantung dan tekanan darah, insomnia dan masalah pencernaan. Gejala ini boleh memberi kesan pada kulit dan menjadikannya lebih terdedah kepada jerawat, psoriasis, ekzema atau keadaan kulit yang lain.

6 Kesan Stress Ke Atas Kulit, Rambut Dan Kuku.

1. Jerawat

Apabila keadaan menjadi tertekan, badan anda mengeluarkan hormon yang dipanggil kortisol. Ini menyebabkan hipotalamus anda menghasilkan CRH, yang seterusnya mencetuskan kelenjar adrenal untuk mengeluarkan adrenalin (sejenis hormon tekanan).

Kesan Stress Ke Atas Kulit

CRH akan bertindak sebagai sebatian yang merangsang pengeluaran minyak daripada kelenjar sebum anda. Minyak yang berlebihan boleh menyebabkan jerawat, jadi adalah baik untuk memastikan anda mengikuti rutin kulit anda sepanjang masa

Kajian 2017 Sumber Dipercayai melihat kesan stress pada jerawat dalam kalangan pelajar perubatan wanita berumur antara 22 hingga 24 tahun. Penyelidik mendapati bahawa tahap tekanan yang lebih tinggi dikaitkan dengan peningkatan keterukan jerawat

Kajian Dipercayai 2011 di Korea Selatan mendapati bahawa tekanan, kurang tidur, pengambilan alkohol dan haid boleh memburukkan jerawat.

2. Hitam Di Bawah Mata

Hitam di bawah mata disebabkan oleh otot yang lemah di sekeliling mata, atau kehilangan keanjalan akibat penuaan. Ia boleh dicegah dalam beberapa kes dengan perhatian dan penjagaan khusus untuk kelopak mata anda.

Kesan Stress Ke Atas Kulit

Penyelidikan telah mendapati bahawa stress yang boleh menyebabkan kurang tidur dan ini meningkatkan tanda-tanda penuaan. Garis halus, keanjalan berkurangan dan pigmentasi tidak sekata adalah antara kesan sampingan yang paling biasa.

3. Ruam dan Ekzema.

Stratum corneum ialah lapisan paling luar kulit anda dan ia mengandungi protein dan lipid yang membantu mengekalkannya lembap. Ia juga bertindak sebagai penghalang pelindung untuk memastikan kulit di bawahnya selamat. Jika kulit anda kering dan gatal, mungkin terdapat masalah dengan lapisan perlindungannya.

Kesan Stress keatas ekzema

Artikel 2014 yang diterbitkan dalam Sasaran Ubat Alahan, satu kajian yang dijalankan ke atas tikus mendapati bahawa tekanan menjejaskan fungsi penghalang stratum korneum anda dan boleh menjejaskan pengekalan air kulit secara negatif.

Terdapat peluang besar bahawa stress boleh melemahkan sistem imun anda. Ini boleh menyebabkan ketidakseimbangan bakteria dalam usus anda dan menyebabkan masalah kulit, seperti kemerahan atau ruam dan ekzema.

4. Kedutan

Stress boleh menyebabkan perubahan pada kulit anda, mengurangkan keanjalannya dan menjadikan anda lebih cenderung untuk membentuk kedutan.

Kesan Stress Ke Atas Kulit

Raut muka yang berulang kali boleh menyebabkan munculnya garisan baru di dahi anda. Kerutan ini juga boleh menyumbang kepada penuaan pramatang.

5. Keguguran rambut

Stress boleh menyebabkan banyak perkara berlaku pada badan anda, antara yang paling ketara ialah keguguran rambut. Tekanan dalam badan boleh menyebabkan rambut gugur atau berhenti tumbuh sama sekali. Ia juga mungkin menjadikan anda lebih cenderung untuk makan dengan tidak teratur, tidak menjaga diri sendiri, dan ini memburukkan lagi masalah keguguran rambut dari semasa ke semasa.

stress dan rambut gugur

Sementara itu, pakar dermatologi boleh membantu dengan sebarang masalah kulit atau kulit kepala yang mungkin berkaitan dengan tekanan.

6. Kuku Menjadi Nipis Dan Mudah Patah

Ramai orang mengabaikan kuku mereka tetapi ia adalah bahagian yang sangat penting dalam badan kita. Anda mungkin pernah melihat bahawa kuku mempunyai reaksi terhadap stress dengan cara yang sama seperti rambut anda.

Jika anda mengalami stress, maka selepas beberapa ketika kuku anda boleh menjadi nipis dan mudah patah. Kuku boleh menyampaikan kesihatan keseluruhan badan anda dan itulah sebabnya penting untuk berjumpa pakar dermatologi untuk sebarang masalah.

Perubahan gaya hidup tertentu, seperti menurunkan tahap stress atau makan makanan seimbang, boleh membantu mengekalkan kuku sihat dan cantik.

Jadi itulah 6 Kesan Stress Ke Atas Kulit, Rambut Dan Kuku. Ini membuktikan stress yang tidak dikawal bukan sahaja tidak baik untuk perkembangan otak malah mempengaruhi kulit dan keseluruhan tubuh anda untuk berfungsi dengan baik.

Anda boleh gunakan aromatherapy seperti essential oil dan diffuse ke seluruh ruang bilik tidur anda. Ia bukan sahaja membnatu tidur lebih lena anda akan merasa lebih tenang. Anda boeh lihat bagaimana lavender essential oil membantu anda untuk mengurangkan stress di post ini, 9 Kebaikan Dan Kegunaan Lavender Essential Oil.

Jangan lupa untuk sentiasa bersyukur dan gembira selalu. Sentiasa ingat bahawa semua masalah akan berakhir dan ada penyelesaian. Semoga apa yang saya kongsikan bermanfaat ya.

Kita jumpa lagi dalam post yang akan datang.

Yang Ikhlas,

Alia