Anda telah bertukar-tukar pelbagai jenama produk penjagaan kulit, tapi keadaan kulit anda masih sama. Anda mungkin merasakan skincare tu tak bagus atau kulit anda terlalu sensitif. Sebelum anda menyalahkan produk yang anda guna, pernahkah anda mendengar bahawa kecantikan sebenarnya bermula dari dalam? Dalam blog post hari ni saya akan kongsikan 7 makanan yang perlu dielakkan jika anda mempunyai ekzema dan kulit sensitif.

Memang benar bahawa makanan yang kita makan boleh mempengaruhi penampilan kulit kita, dan makanan tertentu boleh menyebabkan garis-garis halus dan penuaan kulit, sementara yang lain dapat meningkatkan kesihatan kulit dan ada yang memburukkan lagi keadaan kulit.

Foods To Avoid For Eczema And Sensitive Skin

Beberapa pilihan makanan kita juga boleh menyumbang kepada keradangan. Ini boleh menjadi perkara yang baik. Keradangan melindungi tubuh dari penyerang, seperti bakteria, bahan kimia, atau debunga, dengan mengaktifkan sistem imun.

Tetapi apabila keradangan bersifat kronik, atau jangka panjang, ia boleh menyebabkan penyakit besar dan keadaan lain, termasuk keadaan kulit sensitif, ekzema, psoriasis, rosacea, dan dermatitis.

Walaupun beberapa ubat dan penjagaan kulit dapat membantu masalah kulit sensitif, makanan yang anda makan juga boleh menjadi sebab mengapa penjagaan kulit atau ubat anda tidak berkesan.

Kajian menunjukkan bahawa komponen makanan atau minuman tertentu dapat mempercepat proses keradangan. Dengan makan makanan yang kurang radang, anda mungkin akan melihat peningkatan ketara pada gejala kulit sensitif anda.

Terdapat makanan yang mencetuskan jerawat, ruam, gatal-gatal, dan kemerahan. Walaupun kulit setiap orang mempunyai tahap kepekaan yang tersendiri dan bertindak balas terhadap makanan tertentu secara berbeza, ada beberapa makanan yang cenderung menyebabkan lebih banyak kesan inflamasi daripada yang lain.

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, anda boleh mengelakkan 7 Makanan berikut dan anda mungkin akan merasakan dan melihat perbezaan yang besar pada kulit anda.

Selain mendapatkan rawatan wajah yang betul dan menggunakan produk penjagaan kulit yang betul untuk menghilangkan jerawat, ekzema serta merawat kulit sensitif, anda perlu mengelakkan makanan tertentu yang boleh merosakkan kulit anda.

Dipercayai bahawa alahan makanan melemahkan sistem kekebalan tubuh dan lapisan perlindungan semualajadi kulit, sehingga mewujudkan persekitaran untuk kulit sensitif dan ekzema berkembang.

7 Makanan Yang Perlu Dielakkan Bagi Kulit Ekzema Dan Sensitif.

Apa-apa makanan boleh menyebabkan alergi dan sensitiviti, tetapi ada makanan tertentu yang paling sering dikaitkan dengan alergi dan gejala ekzema dan kulit sensitif.

Mari kita lihat 7 Makanan Yang Perlu Dielakkan Untuk Ekzema Dan Kulit Sensitif di bawah:

1) Telur – Memakan telur mungkin menyebabkan alahan pada kanak-kanak. Terdapat protein dalam telur yang menyebabkan gejala yang tidak diingini bagi sesetengah orang.

Putih telur mempunyai lebih banyak protein ini sebenarnya, tetapi adalah lebih baik jika anda alergi kepada telur, anda perlu elakkannya sama sekali.

Setelah anda mengeluarkan telur dari makanan anda untuk jangka waktu tertentu, anda boleh mencuba kuning telur dan putih telur secara berasingan untuk menilai reaksi anda terhadap telur tersebut.

2) Susu lembu dan produk tenusu – Bagi mereka yang sensitif, produk tenusu boleh menyebabkan gejala gastrointestinal dan atau pernafasan, serta reaksi kulit.

Ramai orang tidak bertoleransi terhadap laktosa. Ini bermaksud bahawa mereka kekurangan sejenis enzim yang disebut laktase, enzim pencernaan yang diperlukan untuk mencerna gula laktosa yang terdapat dalam produk tenusu.

Produk tenusu juga mengandungi protein yang disebut kasein. Kasein mungkin sukar dicerna dan boleh menyebabkan reaksi alergi dan keradangan pada sistem pencernaan.

Sekiranya anda memilih untuk mengelakkan produk tenusu. Senarai ini merangkumi sebarang produk yang berasal dari susu lembu, dan susu kambing seperti ais krim, mentega, dan keju.

Tetapi ada juga orang yang sesuai ketika minum susu kambing kerana struktur molekulnya yang kecil berbanding dengan susu lembu. Apa pun, setiap orang berbeza.

3) Buah Jeruk – Jeruk, lemon, dan buah-buahan lain yang termasuk dalam kategori buah sitrus diketahui merupakan sumber reaksi alergi yang biasa.

Bahan kimia yang terdapat dalam buah sitrus dapat meningkatkan gejala ekzema dan kulit sensitif, jadi lebih baik anda mengelakkan buah sitrus jika anda mengetahui bahawa itu adalah penyebab gejala anda.

4) Kerang-kerangan – Ini adalah makanan laut seperti kerang, ketam, udang, tiram, dan udang. Reaksi berlaku kerana adanya protein yang terdapat dalam kumpulan hidupan laut ini.

Kerang adalah salah satu alahan makanan yang lebih biasa. Terdapat dua kumpulan kerang: krustasea (seperti udang, udang, ketam, dan udang galah) dan moluska (seperti kerang, kerang, tiram, dan kerang).

Menurut Foodallergy.org, krustasea menyebabkan kebanyakan reaksi alergi dan ini cenderung teruk. Reaksi alergi biasanya sangat teruk seperti sesak nafas, gatal di seluruh badan, dan bengkak bibir, kelopak mata, lidah.

5) Gluten – Gluten yang terdapat dalam barli, gandum, dan rai juga boleh menjadi salah satu penyebab keradangan anda.

Orang yang menderita penyakit seliak dan intoleransi gluten mempunyai kejadian masalah kulit yang lebih serius daripada orang yang tidak menghidapi penyakit ini.

Foods To Avoid For Eczema

Sekiranya ekzema dan intoleransi gluten berlaku secara serentak, penyingkiran gluten dari makanan anda didapati memberi kesan positif pada kulit.

6) Kacang – Sebilangan orang alah kepada kacang terutamanya kacang tanah. Ada yang menyebabkan jerawat, malah boleh menyebabkan kulit menjadi meradang dan jengkel.

Kacang membantu pembebasan sel T dan imunoglobulin-E, yang keduanya yang mampu menyebabkan keradangan.

Namun, Oleh kerana kanak-kanak memerlukan diet lengkap, jangan berhenti memberi mereka makanan yang anda fikir boleh menyebabkan ekzema sebelum anda yakin kacang adalah penyebabnya. Dapatkan nasihat pakar pediatrik atau pakar dermatologi terlebih dahulu.

7) Makanan yang diproses – Membeli makanan yang diproses boleh menyebabkan orang makan lebih banyak daripada jumlah gula, garam, dan lemak yang disyorkan kerana mereka mungkin tidak menyedari berapa banyak yang telah ditambahkan pada makanan yang mereka beli dan makan.

Makanan ini juga boleh lebih tinggi kalori kerana jumlah gula atau lemak tambahan yang tinggi di dalamnya.

Foods That trigger Eczema

Lemak trans yang terdapat dalam makanan yang diproses, marjerin, dan makanan segera dan lemak tepu yang terdapat dalam daging merah, mentega, dan makanan tenusu penuh lemak menyebabkan keradangan dan boleh memburukkan lagi gejala ekzema.

Ramai doktor mengesyorkan melakukan ujian alergi jika anda menghidap ekzema. Ini dapat membantu menyingkirkan makanan yang mencetuskan ekzema anda.

Membaca label adalah suatu kelebihan kerana banyak makanan proses mengandungi pencetus tersembunyi. Bincangkan diet anda dengan pakar pemakanan bertauliah sebelum memperkenalkan makanan baru jika anda tidak pasti mengenai makanan tertentu.

Saya juga menulis entri blog lain dimana saya senaraikan 21 cara rawatan ekzema secara tradisional. yang boleh membantu anda bermula dengan rawatan semulajadi. Jadi, ini adalah 7 Makanan Yang Harus Dielakkan Untuk Ekzema Dan Kulit Sensitif

Semoga ini membantu anda,

Alia