Hi guys! Dalam post kali ni saya akan share 8 Essential Oil Untuk Rehat Dan Tidur Yang Lena. So kepada anda yang ada masalah tidur yang lena dan nak berehat dengan lebih efektif, teruskan membaca.

Rehat dan tidur adalah sangat penting dalam kehidupan harian. Kebanyakan orang menumpukan pada jadual kerja harian, senaman, penjagaan di rumah, menjaga anak-anak dan kerja-kerja peribadi lain.

essential oil untuk rehat dan tidur yang lena

Tetapi ramai yang mengabaikan kepentingan bersantai dan berehat. So, kenapa perlu berehat dan tidur lena?

Mengapa Perlu Rehat Dan Tidur Lena?

Merehatkan minda dan badan membantu menyegarkan tenaga dan mengembalikan keseimbangan kekuatan dan kesihatan badan.

Essential oil boleh membantu anda berehat dan kekal tenang semasa masa sukar yang mungkin akan menyebabkan anda hilang kawalan daripada tekanan yang tinggi.

Tidur malam yang lena sepenuhnya adalah penting untuk badan dan minda anda. Dengan menghadkan tidur anda, anda akhirnya boleh merosakkan badan anda dan menyebabkannya kehilangan tenaga dengan cepat.

Tahap tekanan juga akan meningkat dengan tidur yang tidak betul, yang menyukarkan anda untuk menangani situasi hari itu dan berinteraksi dengan orang ramai.

essential oil untuk rehat dan tidur yang lena

Menggunakan essential oil melalui aromaterapi boleh membantu anda mengekalkan tahap kedamaian, menghilangkan tekanan dan membantu anda tidur nyenyak untuk mendapatkan pagi yang menyegarkan.

Sama ada anda seorang pekerja atau pemilik perniagaan, anda tentu saja mengalami tekanan sepanjang hari.

Tekanan serius boleh menghalang tidur malam yang nyenyak. Tidur yang tidak menentu akan meningkatkan peluang untuk meningkatkan tekanan dan akhirnya boleh menjejaskan sistem imun anda menjadikan anda terdedah kepada penyakit berbahaya.

Stress juga boleh memberikan kesan kepada kecantikan kulit, rambut dan kuku. Anda boleh lihat 6 kesan itu di sini.

Essential oil yang digunakan dalam aromaterapi boleh membantu anda berehat dan tidur dengan lebih nyenyak sepanjang malam.

Tabiat tidur yang buruk boleh menghilangkan tekanan secara tidak cekap sehingga merosakkan badan dan minda anda.

Sesetengah orang merasakan bahawa kuantiti tidur adalah penting. Tapi sebenarnya, bukan jumlah tidur yang anda perlukan yang penting, tetapi jumlah tidur yang sangat berkesan yang paling penting.

Tidur enam hingga tujuh jam adalah penting untuk badan anda menambah tahap tenaga yang telah hilang daripada aktiviti seharian.

Tidur yang nyenyak adalah sama dengan mengecas semula bateri badan anda untuk menjadikannya paling cekap untuk keesokan harinya.

Walau bagaimanapun, tidur yang berkualiti 6 jam tidur adalah lebih berfaedah daripada tidur sepuluh jam yang kurang lena dan gelisah.

Essential oil juga mendorong keadaan tenang yang sedar yang membantu anda melupakan peristiwa yang menimbulkan tekanan pada hari itu atau tugas harian yang diperlukan untuk hari berikutnya.

Berehat tidak semestinya bermakna anda perlu tidur. Berehat termasuk meditasi untuk menghilangkan fikiran anda dari stress dan berada dalam keadaan terkawal dan damai.

Anda juga boleh menggunakan essential oil dalam aromaterapi di dalam pejabat anda. Matlamat untuk berehat adalah untuk menenangkan dan mewujudkan rasa aman, dan ini membuat anda tidak letih.

Menggunakan essential oil di pejabat akan memberi anda ketenangan sepanjang hari dan membantu anda mengekalkan kesabaran anda semasa menghadapi tekanan yang tinggi.

Essential oil yang digunakan dalam aromaterapi boleh membantu anda berehat sepenuhnya untuk memudahkan keupayaan anda untuk tidur nyenyak.

Anda akan melihat perbezaan pada keesokan harinya apabila anda bangun dan berasa cergas sepenuhnya daripada hari sebelumnya.

Bukan sahaja anda akan berasa segar di luar, minda dan badan anda akan menjadi lebih sihat sepenuhnya kerana tidur malam yang berkualiti.

8 Essential Oil Untuk Rehat Dan Tidur Yang Lena

Antara essential oil yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan rehat dan tidur yang lena ialah:

1. Lavender

Minyak pati lavender adalah cara yang terbukti dan lembut untuk tidur dengan lena. Ia boleh digunakan dalam pelbagai cara yang berbeza, termasuk meletakkan beberapa titis pada bilik anda atau menyemburkannya pada bantal anda.

Lavandula Angustifolia ialah jenis minyak lavender terbaik untuk digunakan untuk membantu anda tidur lena.

essential oil untuk rehat dan tidur yang lena

BELI DI SHOPEE

Lavender telah terbukti menjejaskan sistem saraf parasimpatetik. Sistem saraf parasimpatetik mengawal proses badan yang berkaitan dengan kebimbangan, seperti degupan jantung, irama pernafasan, dan rembesan hormon. Lavender boleh membantu dalam mengawal proses badan ini dengan memulihkannya ke keadaan neutral.

Lavender adalah essential oil yang bersifat universal. Ada banyak kegunaan lavender dalam kehidupan harian. Anda boleh melihat 9 kebaikan  dan kegunaan lavender dalam post ini.

2. Ylang Ylang

Ylang Ylang ialah minyak pati yang sangat mujarab yang sensual dan menenangkan. Kesan pengimbangan daripada aroma eksotik membuatkan seluruh badan dan semangat anda berasa lega. Ia juga merupakan aroma romantis dan ia sesuai untuk malam temu janji atau bersama dengan orang tersayang di rumah.

3. Roman Chamomile

Roman Chamomile  mungkin salah satu aroma menenangkan yang paling popular. Minyak pati ini menenangkan fikiran anda sambil merehatkan badan anda.

Ia akan membantu anda secara emosi untuk memerangi kerengsaan dan kemarahan yang boleh berlaku dari hari tekanan yang tinggi.

Jika anda seorang yang sukar menahan emosi yang kuat seperti kemarahan, chamomile ialah minyak pati yang bagus untuk membantu anda meredakan kemarahan anda.

essential oil for sleep

4. Neroli

Neroli membantu memulihkan tahap ketenangan anda sambil meremajakan keseluruhan tenaga dan kekuatan badan anda.

Ia adalah tumbuhan eksotik yang mempunyai kesan mendalam pada aspek emosi minda anda.

Haruman neroli boleh memulihkan minda anda ke tahap tekanan yang lebih rendah dan meleraikan kemarahan yang ada dalam badan anda. Kebimbangan akan berkurangan apabila minyak pati ini digunakan di dalam pejabat.

5. Vetiver

Minyak Vetiver ialah minyak pati yang hebat untuk tidur serta boleh membantu memberikan tubuh anda tidur lena yang diperlukan.

Minyak Vetiver biasanya digunakan untuk urutan. Selepas seharian berdiri, sapukan beberapa titis minyak Vetiver yang dicairkan dengan minyak pembawa ke kaki anda dan urut perlahan-lahan minyak tersebut.

essential oil for sleep

Anda juga boleh diffuse Vetiver kira-kira 30 minit sebelum tidur untuk mendapat manfaat daripada kualitinya yang mendalam dan menenangkan.

Ia sesuai apabila anda mempunyai minda yang mengalami tekanan dan sedang bergelut untuk berehat.

Selain itu, Vetiver selamat untuk kanak-kanak kecil, yang mungkin juga mendapat manfaat daripada sedikit sokongan relaksasi pada waktu malam.

Anda boleh tambahkan setitik atau dua pada bola kapas dan letakkan berhampiran bantal anda.

6. Bergamot / Orange / Mandarine

Buah-buahan citrus seperti bergamot, orange dan mandarine merupakan salah satu wangian  yang menimbulkan rasa gembira.

Bau sitrus yang kuat membuatkan anda berasa segar dan ia menenangkan emosi anda untuk memberikan anda perasaan euforia yang tenang.

Anda juga boleh menggabungkan bergamot dengan minyak lain untuk menghasilkan perasaan yang menggembirakan dengan keadaan santai yang membantu anda tidur dengan lebih lena.

7. Clary Sage

Clary sage ialah minyak pati yang popular untuk melegakan semangat anda dan ia membantu menghilangkan kegelisahan akibat tekanan dan keadaan emosi yang terlalu aktif.

essential oil for sleep

Seperti beberapa minyak pati lain, ia disuling daripada daun tumbuhan yang diketahui dapat melegakan anda hanya dari bau aromatiknya.

8. Sandalwood

Minyak pati Sandalwood  akan menenangkan anda supaya anda tidak lagi merasa seolah-olah masalah anda sedang di bahu anda.

Ia membantu anda berehat dan mengekalkan emosi anda supaya anda boleh tidur sepanjang malam. Wangian sandalwood sangat bagus untuk minda.

 

Anda boleh membeli essential oil secara berasingan, tetapi jika anda benar-benar ingin menikmati malam yang paling santai dalam hidup anda, gunakannya dalam kombinasi.

Gabungan minyak akan menjamin anda tidur malam yang nyenyak dan memberikan anda perasaan yang paling segar pada waktu pagi.

Semua minyak ini akan membantu anda sepanjang hari walaupun digunakan secara individu. Digunakan bersama-sama meningkatkan fungsi menghilangkan kesan emosi berat tekanan dan ketegangan.

Mengurangkan perasaan negatif boleh membantu anda untuk mengekalkan keseimbangan fikiran anda, dan ia merupakan faktor utama menangani stress dan kemarahan.

Anda akan mendapati diri anda lebih produktif, dan anda akan mempunyai sikap mesra perkhidmatan pelanggan yang lebih baik.

Gunakan minyak pati ini dalam kombinasi dengan minyak pelepas tekanan lain dan anda akan mendapati keseluruhan kehadiran anda menjadi lebih positif.

Anda boleh mendapatkan kesemua jenis essential oil ini di Shopee. Antara essential oil yang biasa saya gunakan ialah Plant Therapy dan Hiqili.

Tapi jika anda baru bermula dan inginkan essential oil yang murah, saya syorkan anda mencuba brand Hiqili. Tekan link di bawah untuk terus ke Shopee.

plant therapy essential oils

BELI PLANT THERAPY DI SHOPEE

BELI HIQILI DI SHOPEE

So, itulah 8 Essential Oil Untuk Rehat Dan Tidur Yang Lena. Saya harap ianya membantu dan semoga bermanfaat ya! Jumpa lagi di post yang akan datang.

Yang Ikhlas,

Alia