Hi guys! Dalam post ini, saya akan tunjukkan DIY Resepi Beeswax Lotion Bar – Dengan Geranium Essential Oil.

Beeswax lotion bar ialah losyen yang padat pada suhu bilik. Ia mula cair apabila anda menggosoknya pada kulit anda dan kemudian berubah menjadi cecair.

Beeswax lotion bars dibuat dengan bahan semulajadi seperti beeswax, minyak kelapa, shea butter dan essential oil. Ia biasanya dijual dalam blok atau bar yang boleh anda patahkan dan gunakan.

Lotion bars adalah alternatif yang bagus untuk losyen. Ia amat berguna untuk orang yang mempunyai kulit sensitif, atau mereka yang lebih suka produk yang lebih semula jadi.

Losyen bar boleh digunakan pada tangan, kaki, siku dan lutut. Untuk menggunakan bar losyen, anda boleh menggosok bar losyen di antara tangan untuk memanaskan produk.

Sapukan ke seluruh badan mengikut keperluan dan tambah lebih banyak losyen bar mengikut keperluan.

DIY Beeswax Lotion Bar Recipe

So, dalam post ini saya akan menunjukkan kepada anda cara membuat sendiri resipi beeswax losyen bar  yang boleh anda gunakan setiap hari. Ia mudah dibuat dan boleh disesuaikan untuk orang tertentu.

Bahan yang paling biasa adalah seperti balm di mana kita memerlukan lilin lebah, minyak dan minyak pati.

Terdapat banyak faedah membuat bar losyen lilin lebah anda sendiri.

DIY Beeswax Lotion Bar Recipe with essential oil

Anda tahu apa yang ada di dalamnya, ia lebih murah daripada membeli satu dari kedai, ia boleh disesuaikan dengan minyak kegemaran anda dan minyak pati.

Kebaikan Setiap Bahan

1. Minyak Kelapa Dara

Minyak kelapa dara adalah produk semulajadi dan selamat untuk digunakan pada kulit kerana ia tidak mengandungi sebarang bahan kimia.

Minyak kelapa dara menawarkan banyak manfaat untuk kulit, termasuk sifat anti-radang yang membantu menyembuhkan luka dan luka dan sifat antimikrob yang boleh melawan bakteria penyebab jerawat.

Sesetengah orang menggunakan minyak kelapa dara pada kulit mereka dan ia boleh menawarkan banyak manfaat, antaranya Ia mengandungi sifat antioksidan yang membantu melindungi kulit daripada persekitaran.

Terdapat banyak cara untuk menggunakan minyak kelapa – sebagai pelembap dan untuk melawan radikal bebas.

Jika digunakan pada kulit, ia juga boleh melindungi daripada kulat dan sering digunakan semasa melawan jerawat

2. Beeswax

Beeswax akan membantu kulit kering atau berjerawat kerana ia mengandungi banyak sifat anti-radang dan anti-bakteria.

Ia mempunyai keupayaan semula jadi untuk membersihkan kulit anda dan melegakan kemerahan atau keradangan. Ia juga melembapkan kawasan kulit yang kering, membolehkan kulit kelihatan sihat dan bercahaya.

Beeswax adalah alternatif kepada produk kimia yang lebih keras. Ia boleh bertindak sebagai lapisan pelindung dan menjadi pilihan yang bagus untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif.

3. Shea butter

Shea butter adalah produk semulajadi yang mempunyai banyak manfaat. Ia boleh digunakan untuk penjagaan kulit, dan penjagaan rambut.

Kebaikan mentega shea sangat banyak kerana ia boleh digunakan sebagai bahan dalam makanan atau sebagai pelembap untuk kulit.

Faedah mentega shea termasuk: mengurangkan kedutan, menyembuhkan parut, mencegah stretch mark, merawat luka bakar, merawat ekzema dan psoriasis, melindungi daripada sinaran UV dari matahari (SPF), melembapkan tompok kulit kering seperti siku atau tumit anda.

4. Cocoa Butter

Cocoa butter adalah pelembap semula jadi yang boleh digunakan pada kulit untuk menghidrat dan menyuburkannya. Ia diperbuat daripada biji koko, yang diperoleh daripada tumbuhan koko.

Mentega koko telah digunakan selama berabad-abad dalam budaya Afrika Barat sebagai balsem penyembuhan. Faedah utama mentega koko ialah ia mempunyai jangka hayat yang panjang dan ia adalah murah.

Ini menjadikannya bahan yang sesuai untuk mereka yang ingin menjimatkan wang untuk produk kecantikan mereka tetapi masih mahukan bahan berkualiti terbaik.

5. Geranium Essential Oils

Geranium essential oiladalah rawatan semulajadi yang boleh digunakan untuk merawat keadaan kulit seperti jerawat, psoriasis, dan ekzema. Ia juga terkenal dengan sifat menenangkan dan melegakan tekanan.

Kebaikan minyak pati geranium bukan sahaja terhad pada kulit. Ia juga mempunyai beberapa faedah untuk kesihatan mental seperti menggalakkan ketenangan, mengurangkan kebimbangan, dan meningkatkan mood.

Jika anda suka menonton video sebaliknya, anda boleh klik link dan tonton di YouTube.

 Beeswax Lotion Bar Recipe

Saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda boleh membuat bar losyen lilin lebah dalam beberapa minit. Sediakan bahan dan alatan dan lihat betapa mudahnya untuk membuat bar losyen ini di rumah.

Bahan-bahan DIY Resepi Beeswax Lotion Bar

Jom tengok apa bahan-bahannya. Anda hanya boleh mengklik pautan untuk membeli dari Amazon untuk pembeli antarabangsa atau Shopee untuk pembeli Malaysia:

BELI DI SHOPEE  BUY FROM AMAZON

BELI DI SHOPEE BUY FROM AMAZON

BELI DI SHOPEE    BUY FROM AMAZON

BELI DI SHOPEE    BUY FROM AMAZON

BELI DI SHOPEE    BUY FROM AMAZON

BELI DI SHOPEE    BUY FROM AMAZON

Cara Membuat DIY Resepi Beeswax Lotion Bar

Cocoa butter 30g

Shea butter 5 g

Beeswax 15 g

Minyak Kelapa Dara 15g

Pink coloring

Geranium essential oil 0.5g

1. Langkah pertama ialah dengan menggunakan penimbang mengukur semua bahan dalam gram.

2. Langkah kedua ialah tuangkan beeswax, cocoa butter, shea butter dan minyak kelapa dara dalam satu bikar.

3. Panaskan bikar menggunakan kaedah double boiler pada kuali atau pemanas elektrik.

3. Selepas cair, masukkan pewarna merah jambu dan minyak pati geranium dan gaul rata.

4.Tuangkan adunan ke dalam acuan silikon dan tunggu ia mengeras.

5. Bar losyen lilin lebah buatan sendiri anda telah selesai!

Untuk lebih banyak resepi DIY Skincare, anda boleh terus ke link ini. So, itu saja untuk kali ini. Kita jumpa lagi di post yang akan datang.

Have a great day!

Alia