Hi guys! Dalam post ini, saya akan tunjukkan kepada anda bagaimana membuat DIY Rose Water Face Mist Dengan Aloe Vera.

Rose water adalah pelembap semulajadi yang telah digunakan berabad tahun lamanya. Rose water membantu menyeimbangkan kelembapan kulit dan mengelakkan kekeringan kulit.

Minyak bunga ros diekstrak daripada kelopak bunga ros melalui penyulingan stim. Ia mempunyai pelbagai ciri-ciri yang baik untuk kulit seperti vitamin C dan antioksidan yang membantu melawan radikal bebas di dalam tubuh kita.

Air mawar bersifat astringen. Ia adalah cecair yang telah disuling daripada kelopak mawar dan ia mempunyai wangian bunga yang menyegarkan dan ringan.

Air mawar boleh mengurangkan jerawat kerana ia membantu mengurangkan pengeluaran minyak pada kulit. Ia juga boleh digunakan sebagai pembersih ringan, toner atau pelembap.

Air mawar membantu meredakan kerengsaan kulit seperti sunburn dan ruam, di samping membantu menyembuhkan luka ringan seperti luka dan calar.

Air mawar juga merupakan ramuan dalam banyak produk kecantikan, termasuk beberapa produk makeup seperti gincu, pengilat bibir dan pembayang mata.

Air mawar boleh membantu melembutkan penampilan kedutan dengan memulihkan kelembapan pada kulit di sekelilingnya.

DIY Rose Water Face Mist With Aloe Vera

Face mists ialah cara terbaik untuk melembapkan kulit anda dan persekitaran di sekeliling anda. Face mist boleh dibuat daripada pelbagai bahan, tetapi salah satu yang paling popular adalah menggunakan air bunga.

Sebab orang membuat face mist sendiri adalah kerana mereka ingin mengawal apa yang mereka letakkan pada kulit mereka. Mereka juga ingin mengelakkan bahan kimia berbahaya yang terdapat dalam banyak produk yang dibeli di kedai.

Di bawah adalah beberapa air bunga yang boleh digunakan untuk membuat face mist anda sendiri:

  • Rose hydrosol ( Semua jenis kulit)
  • Chamomile hydrosol ( Kulit sensitif)
  • Lavender hydrosol ( Semua jenis kulit)
  • Calendula hydrosol ( Kulit sensitif )
  • Geranium hydrosol ( Kulit berminyak )
  • Rosemary hydrosol ( Kulit berjerawat)

Hydrosol boleh digunakan 100% pada kulit dan tidak seperti essential oil yang anda perlu mencairkannya sebelum digunakan pada kulit. Anda boleh mencampur mana-mana hidrosol mengikut jenis kulit anda.

DIY Rose Water Face Mist

Jadi kenapa buat face mist sendiri? Ini kerana anda tahu dengan tepat apa yang ada di dalamnya, malah ia lebih murah daripada membeli satu dari kedai, ia juga boleh disesuaikan dengan air bunga atau ekstrak kegemaran anda.

Kebaikan Setiap Bahan

1. Rose hydrosol / air

Rose hydrosol ialah produk penjagaan kulit semulajadi yang mengandungi air mawar, yang disuling daripada bunga mawar segar.

Rose hydrosol mempunyai banyak manfaat untuk kulit. Ia boleh digunakan sebagai toner, pembersih, dan pelembap. Ia juga boleh disapu pada muka sebagai rawatan anti penuaan. Sifat anti-radang rose hydrosol boleh membantu dengan gejala jerawat dan rosacea juga.

Salah satu kegunaan rose hydrosol yang paling popular adalah untuk menenangkan kemerahan dan kerengsaan pada kulit yang disebabkan oleh rosacea atau jerawat.

2. Lavender hydrosol / air

Lavender hydrosol adalah produk semulajadi yang boleh digunakan sebagai penyegar kulit, dan juga sebagai ramuan dalam produk kecantikan lain.

Ia mempunyai keupayaan untuk menenangkan kulit dan menjadikannya kelihatan lebih cerah. Hidrosol dibuat dengan menyuling air dengan bahan tumbuhan, yang bermaksud bahawa ia benar-benar semula jadi, tidak seperti kebanyakan produk penjagaan kulit komersial.

3. Jus Aloe Vera

Jus aloe vera telah digunakan untuk kesihatan dan kecantikan kulit selama berabad-abad. Ia mempunyai banyak faedah, termasuk keupayaan untuk meredakan sunburn, mengurangkan kedutan, dan membantu dengan jerawat.

Jus aloe vera adalah produk berasaskan tumbuhan yang telah digunakan sebagai ramuan dalam ubat-ubatan dan kosmetik selama berabad-abad.

Jus aloe vera dibuat daripada gel daun aloe vera yang sama ada dipotong atau dipecahkan untuk melepaskan gel.

4. Glycerin

Gliserin ialah pelembap kulit semulajadi yang digunakan dalam banyak produk kecantikan dan kosmetik.

Ia membantu mengekalkan kelembapan kulit dengan memerangkap air dalam sel kulit. Gliserin juga boleh membantu melembutkan kulit yang kasar dan kering.

5 Phenoxyethanol

Pengawet ditambah kepada produk penjagaan kulit untuk mencegah pertumbuhan bakteria dan kulat. Mikroorganisma ini boleh menyebabkan jangkitan kulit, dan juga boleh menyebabkan bau busuk.

Pengawet yang paling biasa digunakan dalam produk penjagaan kulit semulajadi ialah phenoxyethanol. Ini kerana ia telah terbukti selamat untuk digunakan dalam produk ini, dan ia mempunyai jangka hayat yang panjang.

Jika anda suka menonton video, anda boleh mengklik link dan menontonnya di YouTube.

DIY Rose Water Face Mist With Aloe Vera

Saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda boleh DIY Rose Water Face Mist Dengan Aloe Vera dalam beberapa minit. Sediakan bahan-bahan dan alatan dan lihat betapa mudahnya untuk membuat face mist ringkas ini di rumah.

Bahan Bahan DIY Rose Water Face Mist Dengan Aloe Vera

Jom tengok apa bahan-bahannya. Anda hanya boleh mengklik pautan untuk membeli dari Amazon untuk pembeli antarabangsa atau Shopee untuk pembeli Malaysia:

BELI DI SHOPEE  BUY FROM AMAZON

DIY Rose Water Face Mist

BELI DI SHOPEE BUY FROM AMAZON

BELI DI SHOPEE BUY FROM AMAZON

BELI DI SHOPEE  BUY FROM AMAZON

BELI DI SHOPEE    BUY FROM AMAZON

How To Make

Lavender Hydrosol/ Water 25 g

Rose Hydrosol / Water 22 g

Aloe Vera Juice 5 g

Glycerin 1 g

Phenoxyethanol 0.5 g

1. Langkah pertama ialah dengan menggunakan penimbang, letakkan bikar di atas penimbang.

2. Kemudian masukkan semua bahan ke dalam bikar.

3.  Kacau campuran sehingga sebati.

4. Last sekali, masukkan ke dalam botol spray.

Untuk lebih banyak resepi DIY Skincare, you can click here. So, itu saja untuk kali ini. Semoga bermanfaat ya.

Have a great day!

Alia