Hi guys! Dalam post ini, saya akan tunjukkan bagaimana menghasilkan Homemade Vicks Vapor Rub Untuk Kanak-Kanak.

Vicks Vapor Rub ialah jenama sapuan topikal yang popular untuk melegakan kesesakan dan sesak dada. Ia digunakan untuk melegakan sementara selesema, batuk, dan sakit tekak.

Produk ini dijual dalam pelbagai bentuk seperti pengewap cecair, sebagai salap, atau sebagai penyedut hidung.

Vicks Vapor Rub telah dicipta oleh ahli farmasi Lunsford Richardson pada tahun 1894 di Memphis, Tennessee.

Ia paling biasa disyorkan untuk digunakan pada bahagian dada dan tekak untuk melegakan kesesakan yang disebabkan oleh selsema atau alahan.

Produk ini juga telah digunakan secara topikal pada kaki untuk melegakan sakit kaki yang berkaitan dengan diabetes mellitus atau kencing manis.

Bahan aktifnya ialah mentol (2%–10%), kapur barus (1%–5%), eucalyptus. Walau bagaimanapun, ia tidak sesuai untuk kanak-kanak.

Vicks Vapor Rub mengandungi kapur barus dan mentol yang boleh memudaratkan jika diambil dalam kuantiti yang banyak.

Vicks Vapor Rub juga tidak sesuai untuk kanak-kanak kerana ia boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan jika digunakan secara berlebihan termasuk sawan, halusinasi, mengantuk dan juga koma.

Homemade Vicks Vapor Rub

So, dalam post ini saya akan menunjukkan kepada anda cara membuat sendiri Vicks vapor rub yang boleh anda gunakan untuk anak-anak anda. Ia mudah dibuat dan boleh disesuaikan untuk orang tertentu.

Bahan yang paling biasa adalah seperti balm di mana kita memerlukan beeswax dan minyak.

Terdapat banyak faedah membuat Vicks vapor rub buatan sendiri anda.

homemade vicks vapor rub

Anda tahu apa yang ada di dalamnya, ia lebih murah daripada membeli satu dari kedai, ia boleh disesuaikan dengan minyak kegemaran anda dan minyak pati.

Kebaikan Setiap Bahan

1. Virgin coconut oils atau Minyak Kelapa Dara

Minyak kelapa dara adalah produk semulajadi yang tidak mengandungi sebarang bahan kimia, jadi ia selamat digunakan pada kulit.

Vminyak kelapa dara menawarkan banyak manfaat untuk kulit. Ia mempunyai ciri anti-radang yang membantu menyembuhkan luka dan luka.

Ia juga mempunyai sifat antimikrob yang boleh melawan bakteria penyebab jerawat.

Minyak kelapa dara juga mengandungi sifat antioksidan yang membantu melindungi kulit daripada radikal bebas dan toksin di persekitaran.

Populariti minyak kelapa dara telah meningkat kerana banyak manfaatnya untuk kulit, seperti melembapkan, menjana semula, dan melindungi kulit daripada radikal bebas dan toksin dalam persekitaran.

Ia juga anti kulat dan sesuai untuk melawan jangkitan.

Bahagian yang terbaik ialah minyak kelapa dara adalah minyak jernih, jadi ia akan menghasilkan balsem warna putih dan hampir kelihatan seperti sapuan wap Vicks.

2. Beeswax

Faedah menggunakan lilin lebah ialah ia akan memberikan kulit anda cahaya yang sihat, ia akan menjadikan kulit anda berasa lembut, dan ia akan membantu melembapkan kulit kering anda.

Beeswax adalah pilihan yang bagus untuk mereka yang ingin menjauhkan diri daripada bahan kimia keras dalam produk penjagaan kulit mereka. Ia juga membentuk lapisan perlindungan pada kulit.

3. Sniffle stopper dari Plant Therapy

Sniffle Stopper sangat bagus untuk membantu anak anda bernafas lebih mudah apabila mereka sesak atau diserang selsema. Hanya meresap beberapa titis atau cairkan kemudian sapukan pada dada dan bawah hidung mereka.

Dirumus khas untuk kanak-kanak berumur 2-10 tahun. Sinergi ini mengandungi minyak pati tulen dari Fir Needle, Rosalina, Spruce, Cypress, Spearmint, dan Cedarwood Virginian.

Jika anda tidak mempunyai Sniffle Stopper, anda boleh menggunakan kombinasi spearmint dan Fir Needle dan gunakan pada 0.5 g setiap satu sama seperti resipi yang saya gunakan 1 g penyumbat hingus.

Jika anda suka menonton video, anda boleh klik link dan menontonnya di YouTube.

Homemade vicks vapor rub

Saya akan menunjukkan kepada anda cara anda boleh membuat Vicks Vapor Rub Buatan Sendiri untuk anak-anak anda dalam beberapa minit.

Sediakan bahan dan alatan dan lihat betapa mudahnya untuk membuat balsem buatan sendiri seperti Vicks Vapor rub di rumah.

Bahan-Bahan Membuat Homemade Vicks Vapor Rub

Jom tengok apa bahan-bahannya. Anda hanya boleh mengklik pautan untuk membeli dari Amazon untuk pembeli antarabangsa atau Shopee untuk pembeli Malaysia:

BELI DI SHOPEE  BUY FROM AMAZON

BELI DI SHOPEE BUY FROM AMAZON

BELI DI SHOPEE    BUY FROM AMAZON

Cara Membuat Homemade Vicks Vapor Rub

Virgin Coconut Oil 20.5 g

Beeswax 3.5 g 

Sniffle Stopper Plant Therapy 1 g

1. Langkah pertama ialah dengan menggunakan penimbang mengukur semua bahan dalam gram.

2. Langkah kedua tuangkan beeswax dan minyak kelapa dara dalam satu bikar.

3. Panaskan bikar menggunakan kaedah double boiler pada kuali atau pemanas elektrik.

4. Selepas cair, masukkan penyumbat hingus dan gaul rata.

5. Tuang adunan ke dalam bekas aluminium dan tunggu ia mengeras.

6. Sapuan wap Vicks buatan sendiri anda untuk kanak-kanak telah selesai!

Untuk lebih banyak resepi DIY untuk rumah, anda boleh klik di sini. So, itu saja untuk kali ini, kita jumpa lagi di post yang akan datang.

Have a great day!

Alia