Sebagai ibu bapa, anda berusaha untuk memberikan anak anda  kehidupan yang bahagia dan sihat, tetapi bagaimana jika mereka mengalami ekzema? Kulit gatal yang tidak terkawal dan punca yang tidak diketahui mungkin terlalu berat untuk anda dan anak anda tanggung. Sebagai ibu bapa, apa yang anda perlu lakukan? Dalam post kali ni Kak Lia akan share beberapa tips yang ibu-bapa boleh lakukan jika anak mengalami ekzema.

Ia adalah perkara biasa untuk menemui ruam pada kanak-kanak, tetapi ekzema lebih daripada sekadar ruam. Ia adalah keadaan kulit yang boleh berubah menjadi perjuangan untuk ibu bapa dan anak-anak.

Anda mungkin tidak pernah mendengar tentang ekzema sehingga anak anda disahkan menghidapnya, tetapi sekarang bagaimana? Mari kita lihat tips-tips di bawah:

1. Pastikan Kulit Anak Anda Lembap.

tips untuk ibu bapa jika anak mengalami ekzema

Terdapat faktor pencetus ekzema yang berbeza, yang boleh menyebabkan wabak. Faktor pencetus ini mungkin termasuk habuk, tekanan, peluh dan detergen pakaian.

Namun, bagi sesetengah kanak-kanak, biasanya apabila kulit kering, kulit mula menjadi gatal. Oleh itu,  Lembapkan kulit anak anda setiap hari. Gatal-gatal mereka mungkin tidak berhenti sepenuhnya, tetapi anda harus melihat sedikit perubahan.

Apabila melembapkan kulit anak anda, sasarkan untuk sapuan sepanjang hari. Walau bagaimanapun, langkah yang paling penting ialah melembapkan badan mereka sejurus selepas mandi.

Matlamat anda adalah untuk mengunci kelembapan. Jika anak anda sudah cukup umur, biasakan mereka mendapatkan pelembap setiap kali mereka berasa perlu gatal-gatal.

2. Lindungi Kulit Anak Anda.

tips untuk ibu bapa jika anak mengalami ekzema

Wabak ekzema biasanya teruk pada kanak-kanak kecil. Mereka tidak memahami komplikasi yang boleh timbul daripada menggaru berterusan; oleh itu, mereka terus menggaru.

Jika anak anda sudah cukup umur, buat perbincangan ekzema dengan mereka. Galakkan mereka untuk menyapu pelembap atau maklumkan kepada anda apabila mereka rasa perlu untuk gatal.

Walau bagaimanapun, bagi kanak-kanak kecil, seperti bayi dan kanak-kanak prasekolah, anda perlu melindungi kulit anak anda sendiri.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, barisan pertama perlindungan adalah kelembapan berterusan. Yang kedua ialah memastikan kawasan yang terdedah kepada wabak dilindungi.

Ini amat penting terutama pada waktu malam, kerana sesetengah kanak-kanak sebenarnya menggaru tangan dan kaki mereka semasa tidur. Apabila ditanya kemudian, malah ada yang tidak menyedari tindakan mereka.

Semakin kurang sentuhan langsung kuku dengan kulit, semakin sedikit kerosakan yang berlaku. Maka sebagai ibu-bapa anda mungkin boleh memberikan mereka pakaian tidur yang berlengan dan seluar panjang atau membalut bahagian tubuh badan mereka. Anda boleh cuba cara-cara d i bawah:

  • Mandikan anak anda tidak lebih sepuluh minit dalam air suam. Gunakan pembersih yang lembut, bebas pewangi dan hypoallergenic. Jangan gosok secara kasar atau dengan tuala kasar, dan jangan gunakan mandian buih di dalam air.
  • Selepas memandikan anak anda, lap kulit sehingga kering. Jangan gosok terlalu kuat pada kulit kerana ini akan merengsakannya. Jika anak anda diberi ubat topikal untuk ekzema kanak-kanak, sapukannya selepas mengelap kering dan sebelum anda melembapkan.
  • Melembapkan seluruh badan mereka sejurus selepas mandi semasa kulit masih lembap untuk mengunci kelembapan. Pelembap yang lebih tebal berfungsi dengan baik, seperti balm, minyak, krim atau jeli petroleum. Jangan gunakan pelembap berasaskan air seperti spray atau losyen kerana ia terlalu nipis dan tidak akan mengekalkan kelembapan kulit. Saya sertakan di sini cara-cara membuat healing balm sendiri yang mudah.
  • Balutan basah pada waktu malam. Selepas mandi dan melembapkan pada waktu malam, anda boleh menggunakan rawatan balutan basah dengan merendam sepasang baju tidur dalam air suam. Perah baju tidur sehingga lembap. Letakkan baju tidur pada anak anda, diikuti dengan sepasang baju tidur kering di atasnya. Anda boleh menggunakan balutan basah antara tiga puluh minit hingga lapan jam (semalaman).

3. Pastikan kuku anak sentiasa pendek.

 anak mengalami ekzema

Untuk mengelakkan anak anda menggaru di kawasan yang terjejas, potong kuku anak anda. Mengekalkan kuku pendek akan meminimumkan sebarang calar yang boleh menyebabkan kudis terbuka dan jangkitan kulit.

Pada waktu malam, letakkan sepasang sarung tangan kapas pada tangan mereka, supaya mereka tidak menggaru semasa tidur.

4.Elakkan sebarang jenis bahan pencuci yang mengandungi pewangi.

tips untuk ibu bapa

Apabila bercakap tentang pakaian anak anda, hanya gunakan detergen dobi tanpa wangian, dan elakkan penggunaan pelembut fabrik. Pakaikan anak anda dengan pakaian kain jenis kapas yang longgar untuk memastikan tiada kerengsaan.

5. Dapatkan Perhatian Perubatan untuk Jangkitan Kulit.

tips untuk ibu bapa

Kebanyakan kes ekzema pada kanak-kanak boleh dirawat di rumah. Walau bagaimanapun, kanak-kanak mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk jangkitan kulit.

Ekzema menimbulkan rasa gatal yang tidak terkawal. Anak anda mungkin terus menggaru sehingga kulitnya pecah, meninggalkan luka terbuka. Itu bermakna kulit akan terdedah dengan banyak kuman dan bakteria. Luka yang terdedah ini boleh meningkatkan risiko untuk jangkitan kulit. Dapatkan rawatan perubatan jika anda mengesyaki permulaan jangkitan.

Sebagai ibu bapa, mungkin sukar untuk anda menyembuhkan ekzema anak anda, tetapi anda boleh membantu melindungi mereka daripada komplikasi sepanjang hayat, seperti parut.

Anda boleh download lebih banyak tips penjagaan ekzema dengan klik link di bawah:

Rawatan Ekzema

DOWNLOAD

Itulah post tips untuk ibu bapa jika anak mengalami ekzema. Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat dan membantu walaupun sedikit. Apapun semoga anda tabah dan sentiasa berikhtiar untuk menyembuhkan anak anda. Jumpa lagi di post yang akan datang.

Jumpa lagi,

Alia